Consiliul European își prezintă viziunea în ceea ce privește protejarea drepturilor fundamentale în lumea digitală
Consiliul European a ratificat concluziile referitoare la încorporarea digitală pentru protecția și garantarea respectării drepturilor fundamentale în epoca digitală.
Transformarea digitală pătrunde în toate sferele societății noastre și în viețile noastre individuale. Este crucial ca acest spațiu digital să fie un loc în care drepturile fundamentale sunt respectate și unde oamenii pot să-și facă valabile aceste drepturi. Pilar Llop, ministra interimară a justiției din Spania
Textul reiterează importanța aplicării drepturilor fundamentale atât online, cât și offline, și subliniază necesitatea ca fiecare individ să aibă acces la competențe digitale de bază și la sprijinul necesar pentru a înțelege și a exercita aceste drepturi. Aceste competențe sunt, de asemenea, esențiale pentru a beneficia de întregul potențial al serviciilor publice și private, care sunt tot mai des oferite online.
Concluziile sunt centrate pe două aspecte principale: îmbunătățirea capacităților digitale ale indivizilor și ale sectoarelor cheie și crearea unui mediu digital sigur, care să protejeze drepturile fundamentale.
Digitalul si capacitatea persoanelor și a sectoarelor-cheie
În ceea ce privește îmbunătățirea competențelor digitale ale indivizilor și ale sectoarelor cheie, Consiliul îndeamnă statele membre să ia măsuri cum ar fi:
- promovarea unei alfabetizări mediatice și digitale adecvate
- garantarea accesului echitabil la serviciile publice online
- conștientizarea importanței protejării vieții private
- alocarea de resurse pentru a sprijini educația, formarea și dezvoltarea competențelor mediatice și digitale, adaptate la nevoile diferitelor grupuri de persoane
Cum se doreste crearea unui mediu digital sigur, cu protejarea drepturilor fundamentale
Pentru a construi un mediu digital sigur, care să protejeze drepturile fundamentale, Consiliul îndeamnă statele membre să combată discursurile online care incită la ură, prin consolidarea capacității autorităților judiciare și de aplicare a legii de a investiga și de a urmări penal infracțiunile motivate de ură și discursurile ilegale de incitare la ură din mediul online.
De asemenea, Consiliul solicită Comisiei să combată dezinformarea și conținutul ilegal din mediul online prin supravegherea și asigurarea respectării normelor din Regulamentul privind serviciile digitale adoptat recent și prin evaluarea periodică a punerii în aplicare a Codului consolidat de bune practici privind dezinformarea din 2022 și a Codului de conduită privind combaterea discursului ilegal de incitare la ură din mediul online.
Etapele urmatoare dat fiind contextul
În ceea ce privește contextul și etapele următoare, UE desfășoară lucrări pentru a implementa politici care să conducă la transformarea digitală. În 2022, Consiliul a adoptat un program intitulat „Drumul către Deceniul Digital”, care urmărește să consolideze poziția de lider a UE în domeniul digital. Obiectivul este să promoveze politici digitale incluzive și durabile pentru cetățeni și întreprinderi. Programul stabilește 10 obiective digitale pe care UE și statele membre urmăresc să le atingă până la sfârșitul deceniului.
Unul dintre aceste obiective este de a asigura cel puțin competențe digitale de bază pentru cel puțin 80% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani. Acest obiectiv face, de asemenea, parte din Planul de acțiune privind Pilonul European al Drepturilor Sociale din 2021.