Cum evoluează digitalizarea

Cum evoluează digitalizarea

Digitalizarea reprezintă o schimbare fundamentală în societate și economie, prin adoptarea modelelor numerice binare și trecerea de la tehnologii analogice la o filosofie de afaceri bazată pe inovare și interconectare rapidă a informației și cunoașterii.

Acest fenomen a început să se manifeste cu aproximativ trei decenii în urmă, odată cu răspândirea internetului și a devenit din ce în ce mai influent odată cu creșterea vitezei de conectare și procesare. Gradul de digitalizare al unei țări este strâns legat de nivelul său de dezvoltare economică, iar inovațiile majore sunt adesea determinate de motivații economice.

Progresul actual al digitalizării este alimentat de avansul tehnologic în domenii care integrează electronică, mecanică și crearea de software-uri inovatoare, inclusiv machine learning. Accesul mai facil la aceste inovații prin dispozitivele personale și nevoile în continuă schimbare ale consumatorilor, precum și schimbările induse de pandemie, au accelerat acest proces.

În timpul pandemiei, restricțiile și izolarea au determinat multe afaceri să migreze către soluții online pentru a se adapta, generând noi oportunități de muncă și creând cerere pentru competențe digitale. Cu toate acestea, reconversia profesională devine o necesitate pentru mulți lucrători care nu pot să se adapteze la noile cerințe ale pieței, iar industria IT&C este din ce în ce mai relevantă în economia modernă.

Într-o lume în plin proces de digitalizare, ne confruntăm cu două întrebări cruciale. Cum va arăta piața muncii peste zece ani, în urma schimbărilor provocate de zece luni de izolare parțială? Și cum trebuie să se adapteze sistemul educațional pentru a pregăti noile generații pentru servicii și ocupații care poate că încă nu au fost inventate?

Modelul tradițional al educației, în care profesorii predau iar elevii iau notițe și sunt evaluați printr-un sistem de teste, este bine cunoscut. Digitalizarea educației presupune însă o tranziție către metode și tehnici inovatoare, care se bazează pe interconectare și transfer de cunoștințe prin experimentare și resurse multimedia. Evaluarea se concentrează pe dezvoltarea creativității, nu doar pe memorarea informațiilor pe termen scurt.

Nivelul de dotare cu echipamente IT&C și resursele alocate pentru educație depind de dezvoltarea economică a fiecărui stat. Însă investițiile în educație sunt esențiale pentru progresul economic. Un stat care nu investește strategic în educație risca să rămână în urmă în competiția globală.

Chiar și atunci când toți elevii au acces la aceleași resurse, performanțele lor rămân diferite în funcție de modul în care acestea sunt utilizate și de aptitudinile fiecăruia. Educația nu este doar despre a furniza resurse materiale, ci și despre dezvoltarea abilităților digitale, gândirea logică și creativitatea.

Generațiile viitoare vor avea nevoie de abilități digitale avansate pentru a face față unui mediu în continuă schimbare. Astăzi, majoritatea dintre noi avem doar cunoștințele de bază necesare pentru a utiliza tehnologia. Însă viitorul cere mai mult - necesită abilități de creatori digitali, capabili să interacționeze eficient cu inteligența artificială.

Read more

Trenduri tehnologice în 2024: Utilizarea de superaplicaţii, metaverse şi sistemul imunitar digital

Trenduri tehnologice în 2024: Utilizarea de superaplicaţii, metaverse şi sistemul imunitar digital

Sustenabilitate, metaverse sau sistemul imunitar digital reprezintă câteva dintre tendinţele tehnologice preconizate de către specialiştii Gartner pentru anul viitor, în cadrul raportului “Top Strategic Technology Trends for 2024”, publicat luni. Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte sustenabilitatea, directorii trebuie să investească mai mult în soluţii inovatoare care sunt concepute