Despre cum bunurile digitale publice duc la colaborare

Despre cum bunurile digitale publice duc la colaborare

Bună! Iată traducerea textului:

Bunurile publice digitale ar putea transforma societatea, dar succesul stă în mâinile guvernelor, sectorului privat și comunităților.

Transformarea digitală este cea mai mare revoluție de afaceri și societate a secolului XXI. Ea schimbă radical modul în care trăim, stimulează creșterea economică și redefinește modul în care funcționează societatea. În sectoare precum Finanțele, Tehnologia și Consumatorii, este bine avansată. Cu toate acestea, guvernele au adoptat mai lent tehnologiile care pot transforma livrarea serviciilor lor. Dacă vor să răspundă așteptărilor crescânde ale cetățenilor lor, să ofere valoare și să rămână competitive, guvernele trebuie să construiască infrastructura digitală a sectorului public care să fie adecvată pentru timpurile noastre.

Lucrând cu organizații care au proiectat, dezvoltat și implementat DPG-uri și colaborând strâns cu Alianța pentru Bunuri Publice Digitale și Co-Develop, echipele EY au fost martore la impactul pozitiv al DPG-urilor asupra societății. Noi credem că DPG-urile au potențialul de a accelera cu adevărat transformarea digitală și de a îmbunătăți rezultatele pentru oameni din întreaga lume.

Ca software open-source, DPG-urile sunt disponibile gratuit pentru toate guvernele și alte entități care doresc să le utilizeze, să le personalizeze și să le adapteze pentru propria infrastructură digitală publică. Ele pot fi adaptate pentru a îmbunătăți livrarea serviciilor în sectorul public - în domenii precum sănătatea, educația, serviciile sociale și plățile. În plus, potențialul DPG-urilor se extinde mult dincolo de digitalizarea serviciilor publice. Este o oportunitate economică și societală uriașă.

Cu toate acestea, realizarea acestei oportunități va necesita colaborare între guverne, sectorul privat și comunitățile mai largi. În special, este necesară implicarea integratorilor de sisteme, adică a organizațiilor care implementează și întrețin sistemele IT. Ei au mult de câștigat din oportunitatea comercială din cadrul pieței DPG.

Tari care dezvolta intens Bunuri Digitale Publice

Între februarie 2022 și martie 2023, numărul de DPG-uri înregistrate în Registrul DPG al Alianței pentru Bunuri Publice Digitale a crescut de la 87 la 142. Se așteaptă ca acest număr să crească și mai rapid pe măsură ce DPG-urile câștigă momentum.

Acest lucru se datorează mai multor factori. În primul rând, guvernele își dau seama că DPG-urile sunt o modalitate rentabilă și eficientă de a permite transformarea digitală. În al doilea rând, au văzut impactul pozitiv al DPG-urilor, fie pentru ei înșiși, fie în alte țări. Un al treilea factor este dorința de a realiza Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale ONU, pe care DPG-urile le pot accelera în mare măsură.

Iată câteva exemple de DPG-uri care schimbă viețile:

  • DHSIS2 - Folosit cel mai des ca un sistem de informații de gestionare a sănătății (HMIS), DHSIS2 este cea mai mare platformă HMIS din lume, utilizată de 76 de țări cu venituri mici și mijlocii - susținând aproximativ 3,2 miliarde de persoane.
  • Mojaloop - Permițând diferiților furnizori de servicii financiare digitale (DFSP-uri) să se conecteze între ei, scopul lui Mojaloop este de a aborda nevoile financiare digitale ale a 1,7 miliarde de oameni nebancarizați din întreaga lume într-un mod accelerat, rentabil și simplu. Mojaloop a fost implementat în Tanzania și Uganda, iar piloții sunt efectuați în multe alte țări.
  • Singpass - Un sistem de autentificare a identității digitale folosit în Singapore pentru a oferi rezidenților acces la diverse servicii guvernamentale online, Singpass a creat noi oportunități pentru inovare și creștere economică prin stabilirea unei identități digitale naționale fundamentale. Cetățenii pot accesa o gamă largă de servicii guvernamentale online, cum ar fi depunerea de impozite, reînnoirea pașapoartelor și solicitarea de granturi pentru locuințe. Până în martie 2022, Singpass era folosit de 97% dintre cetățenii și rezidenții permanenți ai Singapore, cu vârsta de 15 ani și peste.

Cateva concluzii

Bunurile Digitale Publice au oferit deja oportunități pentru inovare, colaborare și investiții în viitorul nostru colectiv. Ele sunt tot mai mult văzute ca facilitatoare pentru țările care doresc să construiască infrastructură digitală publică sigură, de încredere și incluzivă și să lucreze în direcția Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU. Recunoașterea potențialului lor crește rapid. Dar pentru a-și îndeplini cu adevărat promisiunea, trebuie făcut mai mult.

În ciuda avantajelor clare și beneficiilor pe care le oferă Bunurile digitale publice, încă mai este mult de lucru pentru a le ridica profilul și pentru a satisface ambiția acestora de a accelera transformarea digitală în întreaga lume, îmbunătățind viețile peste tot și apropiindu-ne de realizarea de platforme deschise.

Ne aflăm acum într-un punct crucial. Pe măsură ce cooperarea digitală globală accelerează și tot mai multe țări caută să construiască infrastructură digitală publică, există o șansă reală de aliniere a investițiilor, partajare a tehnologiei și a ideilor de implementare și de învățare din partea țărilor pionier care au promovat deja utilizarea Bunurilor digitale publice. Este o oportunitate imensă pentru toată lumea - de la integratorii de sisteme la guvernele atât ale celor mai bogate, cât și ale celor mai sărace țări.

Bunurile digitale publice ar putea schimba cu adevărat modul în care funcționează lumea, oferi o valoare economică și socială enormă și crea un nou sector public-privat vibrant.

Dar colaborarea și cooperarea sunt cheia. Toată lumea trebuie să lucreze împreună și să profite acum de această oportunitate pentru a-și realiza cu adevărat posibilitățile pe care le oferă bunurile digitale publice.

Read more

Trenduri tehnologice în 2024: Utilizarea de superaplicaţii, metaverse şi sistemul imunitar digital

Trenduri tehnologice în 2024: Utilizarea de superaplicaţii, metaverse şi sistemul imunitar digital

Sustenabilitate, metaverse sau sistemul imunitar digital reprezintă câteva dintre tendinţele tehnologice preconizate de către specialiştii Gartner pentru anul viitor, în cadrul raportului “Top Strategic Technology Trends for 2024”, publicat luni. Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte sustenabilitatea, directorii trebuie să investească mai mult în soluţii inovatoare care sunt concepute