Drepturile digitale in contextul european

Drepturile digitale in contextul european

Comisia Europeana dorește să se asigure că cetățenii sunt împuterniciți să se bucure pe deplin de oportunitățile oferite de deceniul digital. Prin urmare, a propus un set de drepturi și principii digitale europene care să reflecte valorile UE și să promoveze o viziune durabilă și centrată pe factorul uman pentru transformarea digitală.

Declarația a fost semnată de președinții Comisiei, Parlamentului European și Consiliului, reflectând angajamentul politic comun al UE și al statelor sale membre de a promova și pune în aplicare drepturile și principiile în toate domeniile vieții digitale.

Drepturile și principiile digitale europene vor completa drepturile existente, cum ar fi protecția datelor, viața privată și comunicațiile electronice și Carta drepturilor fundamentale. Acestea se vor baza pe experiența Pilonului european al drepturilor sociale. Și, acestea vor oferi orientări pentru UE și statele membre pe măsură ce se adaptează la transformarea digitală.

Principiile digitale pe care se bazeaza Comisia Europeana

Principiile sunt modelate în jurul a 6 teme:

  1. Plasarea oamenilor și a drepturilor lor în centrul transformării digitale
  2. Sprijinirea solidarității și a incluziunii
  3. Asigurarea libertății de alegere online
  4. Încurajarea participării la spațiul public digital
  5. Creșterea siguranței, securității și emancipării persoanelor
  6. Promovarea durabilității viitorului digital

Plasarea oamenilor în centrul transformării digitale

Tehnologia ar trebui să servească și să aducă beneficii tuturor persoanelor care trăiesc în UE și să le permită acestora să își urmărească aspirațiile. Nu ar trebui să încalce securitatea sau drepturile fundamentale ale acestora.

Semnatarii declarației se vor angaja să se asigure că transformarea digitală aduce beneficii tuturor și să îmbunătățească viața tuturor persoanelor care trăiesc în UE. Ei vor lua măsuri pentru a se asigura că drepturile noastre sunt respectate atât online, cât și offline. UE va promova această abordare atât pe plan intern, cât și pe scena internațională.

Solidaritate și incluziune

Toată lumea ar trebui să aibă acces la tehnologie, care ar trebui să fie incluzivă, și să promoveze drepturile noastre. Declarația propune drepturi într-o serie de domenii-cheie pentru a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă de transformarea digitală, asigurându-ne că depunem eforturi suplimentare pentru a include persoanele în vârstă, persoanele care trăiesc în zonele rurale, persoanele cu handicap și persoanele marginalizate, vulnerabile sau lipsite de drepturi de vot și persoanele care acționează în numele lor. 

Concret, semnatarii se vor angaja să acționeze într-o serie de domenii, printre care:

  • conectivitatea;
  • educația, formarea și competențele digitale;
  • condiții de muncă echitabile și echitabile;
  • servicii publice digitale.

Libertatea de alegere

Fiecare ar trebui să fie împuternicit să facă alegeri în cunoștință de cauză online. Aceasta include interacțiunea cu inteligența artificială și algoritmii. Declarația urmărește să garanteze acest lucru prin promovarea unor sisteme de inteligență artificială centrate pe factorul uman, fiabile și etice, care sunt utilizate în conformitate cu valorile UE. Și, insistă pentru mai multă transparență în ceea ce privește utilizarea algoritmilor și a inteligenței artificiale.

Libertatea de alegere include, de asemenea, libertatea de a alege serviciile online pe care le folosim, pe baza unor informații obiective, transparente și fiabile. Acest lucru, la rândul său, implică asigurarea faptului că toată lumea este împuternicită să concureze și să inoveze în lumea digitală.

Participarea la spațiul public digital

Tehnologiile digitale pot fi utilizate pentru a stimula implicarea și participarea democratică. Toată lumea ar trebui să aibă acces la un mediu online de încredere, divers și multilingv și ar trebui să știe cine deține sau controlează serviciile pe care le utilizează. Acest lucru încurajează dezbaterea publică pluralistă și participarea la democrație. 

Principiile digitale subliniază, de asemenea, necesitatea de a crea un mediu digital care să protejeze oamenii împotriva dezinformării, a manipulării informațiilor și a altor forme de conținut dăunător, inclusiv hărțuirea și violența de gen. Și sprijină accesul la conținutul digital care reflectă diversitatea noastră culturală și lingvistică.

Siguranță, securitate și responsabilizare

Toată lumea ar trebui să aibă acces la tehnologii, produse și servicii digitale sigure, securizate și care protejează viața privată. Principiile digitale se angajează să protejeze interesele cetățenilor, ale întreprinderilor și ale serviciilor publice împotriva criminalității informatice și să se confrunte cu cei care încearcă să submineze securitatea și integritatea mediului nostru online.

Declarația solicită ca fiecare persoană să aibă un control efectiv asupra datelor cu caracter personal și a datelor fără caracter personal, în conformitate cu legislația UE. Acesta acordă o atenție deosebită copiilor și tinerilor, care ar trebui să se simtă în siguranță și împuterniciți online.

Durabilitate

Tranziția digitală și cea verde sunt strâns legate. Deși tehnologiile digitale oferă multe soluții pentru schimbările climatice, trebuie să ne asigurăm că acestea nu contribuie ele însele la această problemă. Produsele și serviciile digitale ar trebui să fie concepute, produse și eliminate într-un mod care să reducă impactul lor asupra mediului și a societății. De asemenea, ar trebui să existe mai multe informații cu privire la impactul asupra mediului și la consumul de energie al acestor servicii.

Pasii urmatori

Aceasta declaratie va juca un rol esențial în sprijinirea UE și a statelor sale membre în atingerea obiectivelor Busolei pentru dimensiunea digitală. Acesta va ghida, de asemenea, activitatea privind programul de politică „Decada digitală”. Pentru a se asigura că obiectivele sunt îndeplinite, Comisia monitorizează progresele înregistrate: Primul raport care analizează progresele înregistrate în punerea în aplicare a drepturilor și principiilor digitale a fost publicat anul acesta, ca anexă la primul raport intitulat „Situația deceniului digital”. 

Toate aceste principii vor ghida, de asemenea, Uniunea Europeana în relațiile sale internaționale si globale, contribuind la conturarea unei transformări digitale globale care pune oamenii și drepturile omului în centrul său - un lucru din ce in ce mai necesar.

Read more

Trenduri tehnologice în 2024: Utilizarea de superaplicaţii, metaverse şi sistemul imunitar digital

Trenduri tehnologice în 2024: Utilizarea de superaplicaţii, metaverse şi sistemul imunitar digital

Sustenabilitate, metaverse sau sistemul imunitar digital reprezintă câteva dintre tendinţele tehnologice preconizate de către specialiştii Gartner pentru anul viitor, în cadrul raportului “Top Strategic Technology Trends for 2024”, publicat luni. Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte sustenabilitatea, directorii trebuie să investească mai mult în soluţii inovatoare care sunt concepute