Strategia Uniunii Europene pentru Transformarea digitală: Explicații

Strategia Uniunii Europene pentru Transformarea digitală: Explicații

Transformarea digitală este una dintre prioritățile UE. Parlamentul European elaborează politicile care vor întări capacitățile Europei în noile tehnologii digitale, vor deschide noi oportunități pentru afaceri și consumatori, vor susține tranziția verde și vor ajuta UE să atingă neutralitatea climatică până în 2050. Totodată, aceste politici vor susține dobândirea de competențe digitale și formările profesionale și vor ajuta la digitalizarea serviciilor publice, cu respectarea drepturilor și valorilor fundamentale.

Ce este transformarea digitală?

  • Transformarea digitală se referă la integrarea tehnologiilor digitale de către companii și în serviciile publice, precum și impactul acestor tehnologii asupra societății.
  • Platformele digitale, internetul lucrurilor, cloud computing, blockchain și inteligența artificială sunt printre tehnologiile ce afectează numeroase sectoare...
  • ... de la transporturi, energie, agro-alimentar, telecomunicații, servicii financiare, producție industrială și sănătate, până la viața de zi cu zi a fiecăruia.
  • Tehnologiile pot optimiza producția, pot reduce emisiile și deșeurile, pot mări avantajele competitive și pot aduce noi servicii și produse pe piață.

Ce face UE în privința transformării digitale


Stimularea digitalizării aduce multe beneficii societății. UE dorește să-și consolideze suveranitatea digitală și să stabilească standarde, mai degrabă decât să urmeze standardele stabilite de alții, pentru a face Europa potrivită pentru era digitală.

Pentru a ghida transformarea digitală a UE, Comisia Europeană a prezentat programul Deceniul digital al Europei, care conține ținte și obiective concrete pentru 2030 în domenii precum competențele, infrastructuri digitale sigure și durabile, transformarea digitală a întreprinderilor și digitalizarea serviciilor publice.

În mai 2021 deputații europeni au adoptat un raport pentru modelarea viitorului digital al Europei, cerând Comisiei Europene să abordeze în continuare provocările asociate tranziției digitale, și în special să folosească oportunitățile create de piața unică digitală și de folosirea inteligenței artificiale. De asemenea, ei au solicitat sprijinirea inovației și a competențelor digitale.

Inteligența artificială și strategia privind datele

Inteligența artificială (IA) poate fi folosită pentru îmbunătățirea serviciilor medicale, pentru mașini mai sigure și pentru oferirea unor servicii mai bine adaptate utilizatorilor. Poate îmbunătăți procesele de producție și aduce avantaje competitive afacerilor europene, inclusiv în sectoare în care companiile UE se bucură deja de poziții însemnate, cum sunt economia circulară, industria constructoare de mașini, agricultura și turismul.

Pentru a se asigura că Europa profită din plin de potențialul IA, deputații au subliniat necesitatea unei legislații în domeniul IA centrată pe oameni. Această legislație va trebui să creeze un cadru care să inspire încredere, să introducă standarde etice, să susțină crearea de locuri de muncă, să ajute la construirea unei „IA fabricată în Europa” competitive și să influențeze standardele globale.

Comisia a prezentat o propunere pentru reglementarea IA pe 21 aprilie 2021. Conform propunerii, sistemele IA vor fi clasificate după nivelul de risc pe care îl comportă pentru utilizatori. O dată aprobată, aceasta va reprezenta prima reglementare a inteligenței artificiale din lume. Negocierile dintre Parlamentul European și statele UE asupra formei finale a reglementării sunt în curs.

Finanțarea priorităților digitale ale UE


Digitalizarea joacă un rol esențial în toate politicile UE. Criza Covid a accentuat nevoia unui răspuns care să aducă beneficii pe termen lung societății și competitivității europene. Soluțiile digitale oferă oportunități importante și sunt esențiale pentru a asigura redresarea Europei și recâștigarea unei poziții competitive în economia globală.


Planul UE pentru redresare economică impune fiecărui stat membru să aloce minim 20% din Mecanismul de redresare și reziliență pentru tranziția digitală. Programele de investiții cum sunt Orizont Europa - axat pe cercetare și inovare, sau Programul pentru conectarea Europei - axat pe infrastructură, alocă sume considerabile și pentru progrese în domeniul digital.
Politica generală UE este să încurajeze obiectivele digitale prin toate programele sale, însă anumite programe de investiții sunt concepute anume pentru atingerea acestora.

În aprilie 2021 Parlamentul a adoptat programul Digital Europe, primul instrument financiar al UE conceput special pentru a aduce tehnologia mai aproape de companii și oameni. Prin acest program se vor realiza investiții în infrastructura digitală astfel încât tehnologii strategice să poată stimula competitivitatea și tranziția verde a Europei, dar și să asigure suveranitatea tehnologică.
Se vor investi 7,6 miliarde EUR în cinci domenii: supercalculatoare (2,2 miliarde EUR), inteligență artificială (2,1 miliarde EUR), securitate cibernetică (1,6 miliarde EUR), competențe digitale avansate (577 milioane EUR) și asigurarea folosirii tehnologiilor digitale în societate și economie (1,1 miliarde EUR).

Read more

Trenduri tehnologice în 2024: Utilizarea de superaplicaţii, metaverse şi sistemul imunitar digital

Trenduri tehnologice în 2024: Utilizarea de superaplicaţii, metaverse şi sistemul imunitar digital

Sustenabilitate, metaverse sau sistemul imunitar digital reprezintă câteva dintre tendinţele tehnologice preconizate de către specialiştii Gartner pentru anul viitor, în cadrul raportului “Top Strategic Technology Trends for 2024”, publicat luni. Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte sustenabilitatea, directorii trebuie să investească mai mult în soluţii inovatoare care sunt concepute